SLOVENIJA VAPI ZA RADNICIMA, A TO JE VAŠA ŠANSA: Tri zanimanja su naročito tražena, evo kolike su plate i kakva je procedura

Posle daleke Australije, koja je ponovo aktuelna, i već dobro poznatih gastarbajterskih destinacija po Evropi, šansu za posao možete naći i u Sloveniji. Ovoj zemlji, koja nam je relativno blizu, prvenstveno su potrebni građevinci, zdravstveni radnici i trgovci.

Naime, kako pokazuju podaci Zavod za zapošljavanje Republike Slovenije, deficitarna zanimanja u prva četiri meseca ove godine pre svega su u domenu građevinarstva (potrebno 9.072 radnika), zatim u oblasti proizvodnih aktivnosti (8.993), na trećem mestu su zdravstvo i socijalna zaštita (5.376), na četvrtom mestu je kategorija podvedena pod „razno“ – tu nedostaje 4.885 „raznih“ radnika. Slede trgovina i održavanje, sa 4.255 potrebnih radnika.

Da zaista nedostaje lekara u Sloveniji govori podatak da bolnicama na poziv upomoć priskaču anesteziolozi iz Rijeke i Zagreba.

Statistika o slobodnim radnim mestima, odnosno o potražnji poslodavaca za radnicima u Sloveniji dalje pokazuje da je transport i skladištenje potrebno 3.760 ljudi, za uslužne delatnosti poput keteringa nedostaje čak 3.479 ljudi i u domenu obrazovanja fali 3.047 radnika.

Nešto manja potražnja je za naučnicima (1.913) i radnicima u javnoj upravi (1.782), a za ostale delatnosti prikazane u grafikonu, brojke su značajno manje.

Ipak, kako se napominje na sajtu Zavoda za zapošljavanje Republike Slovenije, oni nemaju poptuno precizne podatke o svim slobodnim radnim mestima u zemlji, jer je 12. aprila 2013. godine stupio na snagu Zakon o izmenama i dopunama Zakona o regulaciji tržišta rada, kojim je ukinuta obavezna registracija upražnjenog radnog mesta u Institutu. Poslodavci koji ne pripadaju javnom sektoru, dakle mogu da otvore radno mesto i ne informišu Zavod o tome.

Kad podvučete crtu, to za radnika zainteresovanog da ode u Sloveniju znači da je radnih mesta verovatno i više od onih koji se mogu naći u evidenciji Zavoda.


Tako, za otvorenu poziciju možete saznati i na preporuku, a ni sajtova sa oglasima „posao u Sloveniji“ i „rad u Sloveniji“ – ne manjka.

Kako se može videti na sajtu za zapošljavanje, Klik do posla, trenutno su aktivni konkursi za kuvara u domu za stara lica u Sloveniji, frigomehaničara, električara, profesionalnog vozača autobusa, radnika u vešeraju…

Produženo trajanje radne dozvole

– Uslov za dobijanje radne dozvole i rad u Sloveniji je da srpski radnik prethodno bude prijavljen na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Srbiji, kako bi država mogla da ima nadzor nad zapošljavanjem svojih radnika u inostranstvu – rekao je Grega Malec, vođe Sektora za radnu imigraciju slovenačkog ministarstva rada.

On je o ovome govorio u novembru, prilikom potpisivanja protokola o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju građana Republike Srbije u Republici Sloveniji, kada je najavljeno da će od ovog proleća radna dozvola u Sloveniji srpskim radnicima važiti tri godine umesto jedne.

Pojasnio je da radnik koji želi da se zaposli u Sloveniji ne sme da bude zaposlen u Srbiji i da mora da bude prijavljen na birou za zapošljavanje makar i samo na jedan dan, zbog pomenute evidencije.

Malec je tada naglasio da su u Sloveniji tražena zanimanja uglasnom zanatskg profila i da se najviše traže elektrotehničari, varioci, vozači kamiona, kuvari i magacioneri.

A plata?

Što se plate u Sloveniji tiče, kako može saznati na sajtovima koji informišu buduće iseljenike o iskustvima onih koji su taj korak već napravili, prosečna mesečna plata u Sloveniji iznosi oko 1,070 evra, ali stranci u Sloveniji, posebno oni sa nižim stepenom obrazovanja, moraju biti spremi na manja primanja, a najverovatnije i minimalac, koji je od ove godine povećan na 667 evra. Najavljeno je i da će naredne godine biti povećan na 700.

Međutim, kako pokazuju oglasi za poslove ovoj zemlji, moguće je ostvariti platu i između 1.500 i 1.800 evra, a privremeni smeštaj za radnike je obezveđen.

Tako se navodi u ovogodišnjim konkursima za radno mesto CNC operatera, koji vrši pripremu mašina za obradu, izrađuje predmete prema određenom tehnološkom postupku, odnosno radi na industrijskim robotima.

Kuvar, recimo, sudeći po oglasima, u Sloveniji može zaraditi između 800 i 1.200 evra.

Potrebna dokumentacija

Kako se može videti na sajtu slovenačkog ministarstva spoljnih poslova, i to ispisano na srpskom jeziku, da bi dobili dozvolu za privremeni boravak u Republici Sloveniji i za rad i zaposlenje, potrebno je popuniti zahtev, priložiti overenu fotokopiju pasoša, overenu fotokopiju važeće radne odzvole, ugovor o radu sklopljen sa poslodavcem, dokaz o sredstvima za izdržavanje, potvrda o nekažnjavanju i polisa međunarodnog zdravstvenog osiguranja, koja pokriva period od najmanje mesec dana od dana podnošenja zahteva, nezavisno od perioda važenja radne dozvole, sa minimalnim pokrićem 30.000 evra.

Dakle, iz ovog se zaključuje da je u Sloveniju najbolje otići na poziv poslodavca, na već ugovoreno radno mesto, a da bi traženje sreće „na bum“, ipak bilo teže ostvarivo.


Navedena dokumentacija je minimalni uslov za podnošenje zahteva za izdavanje dozvole za privremeni boravak u Republici Sloveniji, što znači da se po potrebi mogu zahtevati dodatna dokumenta, napominje se u objašnjenju ovog ministarstva.

Zahtev se šalje nadležnoj upravi u Sloveniju i u proseku obrada traje mesec dana, ali ambasada ne garantuje rok rešavanja zahteva, a podnosioca zahteva telefonom obaveste kada završe.

Taksa za postupak za dozvolu za privremeni boravak iznosi 81 evro i plaća se prilikom podnošenja zahteva, isključivo u ambasadi, ali u slučaju da vas odbiju, novac vam ne vraćaju. Svi formulari se mogu dobiti besplatno, a dokumentacija se predaje lično.

Socijalno osiguranje

Pre početka rada, poslodavac je dužan da vam obezbedi obavezno socijalno osiguranje u Sloveniji, bez obzira na vaše domaće osiguranje. Pored obaveznog osiguranja u Sloveniji, postoji i dodatno osiguranje, koje je preporučeno. Najjeftinije dodatno osiguranje iznosi oko 30 evra mesečno a možete ga izvaditi u jednoj od osiguravajućih društava.

Kada uredite zdravstveno osiguranje, savetuje se i da zatražite Evropsku karticu u Institutu za zdravstveno osiguranje Republike Slovenije. Dobro ju je imati, posebno ako povremeno putujete po drugim EU zemljama, kao i u Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.