Radnici iz Srbije mogu u Nemačku! Posao je uslov, a ako želite u pečalbu, ovo su pravila

U Nemačkoj radi 450.000 građana Srbije. Nemački Bundesrat odobrio je produžetak takozvanog Pravila za Zapadni Balkan, prema kojem bi građani tog regiona mogli da zbog posla i dalje dolaze u Nemačku.

Državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Severne Makedonije i Srbije bi, nezavisno od formalnih kvalifikacija, mogli i dalje da do 2023. zbog posla dolaze u Nemačku, piše Dojče vele (DW).

Novina je da se uvodi godišnja kvota od 25.000 ljudi. Prema saopštenju nemačke Vlade, postoji velika potražnja za radnom snagom sa Zapadnog Balkana, posebno u građevinskoj industriji.

S tim, doduše, mora da bude saglasna i Savezna agencija za rad. Ona proverava da li za postojeće otvoreno radno mesto ima nemačkih radnika ili radnika iz drugih zemalja EU, i da li su uslovi rada isti kao i za građane Nemačke.

Prošle, 2019. godine, izdato je 27.259 viza u sklopu projekta „Pravila za Zapadni Balkan“, ali agencije za zapošljavanje dale su saglasnost za više od 62.000 zaposlenja. Ponekad se doduše na vizu predugo čekalo.

Poslanica Zelenih Filic Polat kritikuje novouvedenu gornju granicu.

Najveća potreba za radnom snagom je, kao i ranije, u građevinskoj industriji, logistici odnosno transportu, a velika je potreba i dalje – za negovateljima. Izvor: Telegraf

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.