OD PANČEVA DO DUBAIJA: Priča jedne srpske stjuardese u Emiratima

Jelena Balać devet godina živi i radi u Dubaiju. U priči koja sledi, Jelena otkriva svoja iskustva sa Bliskog Istoka.

Rođena je u Pančevu, završila je Školu za dizajn u Beogradu, a posle studija odlučila je da sledi svoje snove, da putuje i upoznaje različite kulture. To ju je dovelo do kompanije Emirates Airlines, za koju kao stjuardesa Jelena Balać radi poslednjih devet godina.

– Studirala sam istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Tih godina sam paralelno učestvovala u brojnim multi-medijalnim umetničkim projektima, uglavnom u okviru savremenog pozorišta i performansa. Takođe, sve to vreme sam radila i kao honorarni saradnik za kulturu u listu ,,Pančevac”. Na prvi pogled ne deluje kao da bi sve to moglo imati značajnijeg uticaja na moju trenutnu karijeru. Međutim, sa vremenske distance sve postane jasnije. Obrazovanje je veoma bitno. To je osnova svega što će vas čekati u budućnosti. A svaka dodatna aktivnost doprinosi drugačijoj vrsti životnog iskustva…

Uz to, napominje Jelena, što se više krećete, stvarate više kontakata.

– Sve to zajedno, uz malo sreće može doprineti uspešnoj realizaciji gotovo svakog poslovnog ili životnog projekta. Na poslednjoj godini studija sam počela ozbiljnije da sagledavam i shvatam poslovnu klimu i sistem zapošljavanja u Srbiji. Posao koji bi mi obezbedio dostojanstvenu egzistenciju, kao i za mnoge mlade danas, nije bio ni na vidiku. Ugovori na određeno, niske plate, konstantna nezivesnost, kao i generalno apatična atmosfera u društvu, bili su daleko od onoga što je bila moja vizija budućnosti – kaže Balaćeva.

Prijateljica koja je imala priliku da direktno čuje iskustva o radu za jednu bliskoistočnu aviokompaniju predložila joj je da razmisli o ovom poslu. Prve informacije, Jelena je pronašla online. Pripremila je svoj CV, u skladu s opisom radnog mesta i otišla na Open Day, jedan od mnogih koji je bio organizovan u Beogradu. Iako se odazvalo više stotina ljudi i u tom momentu joj se činilo da su šanse za prolazak male, intervju je uspešno prošao. Dobila je posao i avantura je počela!

– Posao stujardese mi je delovao kao idealan spoj svega što sam u tom momentu želela. On je obuhvatao želju da odem iz Srbije u neko stabilnije okruženje, želju da proputujem svet, da upoznam druge kulture, vidim daleke, egzotične predele, da se krećem i da saznajem, a uz sve to i da zaradim novac. Očekivanja su bila ispunjena – otkriva Balaćeva.

Poslovi koji su u ponudi u vezi Bliskog Istoka na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.