ZAPOSLENJE U FINSKOJ: Kako to rade Rusi i Ukrajinci?

Posao u Finskoj poželjan je za mnoge Ruse i Ukrajince kao i za druge narode van EU. Jedan od glavnih problema u Finskoj danas je starenje stanovništva. Kao rezultat toga, zemlji je potrebno stručno osoblje, posebno u profesionalnim zanimanjima. Od 2020. godine najrelevantnija radna mjesta su:

– graditelji;
– radnici medicinskih ustanova;
– socijalni radnici;
– poljoprivredni radnici;
– sezonski radnici.

Većini od njih nije potrebno znanje jezika. Zauzvrat, da bi dobili privlačniju ponudu, građani ZND-a moraju imati ne samo visoke profesionalne vještine, već i znanje engleskog, te boljeg finskog i švedskog jezika.

Radna viza za Finsku za Ruse i Ukrajince

Finska je članica EU od 1995. U praksi to znači da građani iz zemalja izvan Evropske unije moraju dobiti radnu vizu i / ili dozvolu boravka za službeno zaposlenje u Finskoj.

Spisak dokumenata potrebnih za radnu vizu:

– Dvije fotografije dimenzija 4,7 puta 3,6 centimetara. Maksimalni period ograničenja za fotografiju je 6 mjeseci.
– Popunjen zahtjev za vizu. Popunjava se isključivo na engleskom jeziku.
– Poziv za posao poslodavca iz Finske.
– Kopija i original važeće međunarodne putovnice. Ako je vizu prethodno izdao konzulat Finske, ali oznaka o njoj nalazi se u starom pasošu, morate je i pružiti.
– Kopija i original civilnog pasoša.

-Svi dokumenti moraju biti prevedeni na finski ili engleski jezici… Moraju se dostaviti najmanje 2 sedmice prije datuma namjeravanog ulaska u zemlju, ali ne prije 3 mjeseca prije tog dana.

Finska radna viza omogućava vam rad u samo jednoj profesiji. Odnosno, moguće je promijeniti posao tokom perioda važenja vize, ali samo u istoj specijalnosti.


Za izdavanje dozvole morat ćete platiti konzularnu taksu u iznosu od 35 eura.

Umjesto radne vize možete koristiti redovnu vizu ako:

– Radit ćete kao učitelj, trener, instruktor;
– Radit ćete na sezonskim poslovima;
– Član ste posade broda koji uplovljava u jednu od finskih luka.

Štaviše, ukupan iznos proveden u zemlji ne bi trebalo da prelazi tri meseca.

Kako pronaći posao u Finskoj bez posrednika

Da biste pronašli posao bez posrednika, koristite Internet stranice. Neke od njih predstavljamo u donjoj tabeli.

Ne biste trebali vjerovati ruskim web lokacijama za traženje posla u Finskoj jer postoji velika vjerojatnost da tamo posreduju oglase.

Imajte na umu da neka slobodna radna mjesta možda neće biti objavljena na Internetu, pa stoga, ako je moguće, koristite sljedeće metode traženja posla:

– finski radio i TV;
– finske novine;
– najave u ulici u samoj Finskoj;
– posebni forumi na Internetu i društvenim mrežama.

Radite bez znanja jezika

Ako ne znate ni finski ni engleski (puno Finaca tečno govori), niti švedski (drugi službeni jezik Finske), tada se zaista možete prijaviti za slijedeća slobodna radna mjesta:

– Sezonski rad. Najpopularniji u Finskoj su branje jagoda, branje šumskih bobica, čišćenje snijega.
– Čišćenje prostorija.
– Brisači.
– Čuvanje dece.
– Asistent u građevinskoj firmi i na drugim radnim mjestima.

U zavisnosti od stalnog zaposlenja, neke firme mogu popustiti i zaposliti zaposlenika bez znanja finskog jezika, ali s tim da će biti obučen što je prije moguće.

Sezonski rad na satu

Popularno u Finskoj sljedeće vrste radite na rotacijskoj osnovi.

Slobodno mjesto majstora u staklenicima

Majstor u staklenicima. Uslovi rada: smještaj je osiguran na mjestu rada, raspored je 6 radnih dana i jedan slobodan dan. U nekim slučajevima radnici svih 7 dana u sedmici. Postoje dnevne i noćne smjene. Radite 12 sati dnevno od 9:00 do 21:00 i od 21:00 do 9:00. Hrana osigurana.

– Češće se rad organizira na rotacijskoj osnovi. Moguće opcije: 15/15, 30/30, 39/15, 45/45, 60/30, 60/60.
– Odgovornosti: zalijevanje, uklanjanje korova, branje, prskanje, pražnjenje i još mnogo toga.
– Plaćanje: do 90 eura po smjeni.
– Zahtjevi za podnosioce zahtjeva: dobne granice nisu ograničene; spol – bilo koji; znanje jezika nije obavezno, ali je poželjno; strogo bez loših navika.


Rad na berbi jagoda i drugog bobičastog voća

Najpopularnija kolekcija u Finskoj:

– šumsko voće i gljive;
– maline;
– jagode;
– grašak.

Svi su pozvani da rade zainteresovane osobe, jer farme u Finskoj ih je zaista mnogo. Zarada direktno ovisi o iskustvu zaposlenika i broju bobica (gljiva) koje je sakupio. Evo cijena za branje bobica i gljiva:

– borovnice i brusnice – 2-5 eura po kilogramu.
– brusnica – 1-2 eura po kilogramu;
– borovnica – 4-15 eura po kilogramu;
– lisičke – 4-9 eura po kilogramu;
– bijelci – 2-7 eura po kilogramu;
– gorko – 2-4 eura po kilogramu;
– mlekar – 2-5 evra po kilogramu.

Za branje malina, jagoda i drugog bobičastog voća poljoprivrednici plaćaju od 10 do 30 eura po smjeni, ovisno o broju bobica koje je radnik ubrao.

Radi kao vozač i vozač kamiona

Posao vozača postavlja strože zahtjeve tražiocima posla. Naime:

– Ispit za prava kategorija C i D morat će se polagati u samoj Finskoj. Štaviše, neke organizacije mogu vrbovati sa ruska pravadrugi nisu. Postupak ponovnog polaganja obavezuje vas na učenje finske auto škole. Uzimanje licence u Finskoj je teže nego u Rusiji; ako jedan ispit padne, trebate sve ponovo položiti. Teorijski ispit za kategorije C i D je odvojen. Ako trebate položiti oba, morat ćete položiti 2 ispita odjednom. Vožnja gradom traje više od jednog sata. Nakon toga se provjerava i vožnja stazom (isporuka elemenata: brzina za vožnju unazad, zmija itd.).
– Znanje finskog jezika na razgovornom nivou je obavezno. Poželjno je znanje švedskog i engleskog jezika.
– Minimum radno vrijeme vozač – 40 sati za dvije sedmice. Odmor je potreban svaka 4 sata neprekidnog rada. Za desetsatnu smjenu (standard u Finskoj) predviđene su dvije pauze. Jedan je plaćen, drugi nije.
– Kada radite subotom, doplata iznosi + 25%, a nedjeljom + 50%. Kada se radi u danu koji se smatrao slobodnim danom, predviđaju se i naknade. Ako je radni dan – + 100%, ako je subota – + 170%, ako je nedjelja ili praznik – + 300%.

Prosječno nadnica vozač u Finskoj 2500-3000 eura.

Posao za zavarivanje

U ponudi su zavarivači u Finskoj slijedeći uslovi:

– raditi na rotacijskoj osnovi po dogovoru sa poslodavcem;
– osiguravanje stana protiv plata;
– opskrba obrocima uz plaće;
– raspored rada: 6 dana u sedmici, 10-12 sati dnevno;
– plata u regiji od 2000 eura, umanjena za troškove stanovanja i hrane;


Budite pazljivi!

– Neka slobodna radna mjesta uključuju komunikaciju s klijentima, što znači da je potrebno znanje finskog jezika. Ali ako s finskim nije uspjelo ili nema dovoljno vremena za neovisno studiranje, kontaktirajte regrutnu agenciju organizacije u kojoj želite pronaći posao.
– Možda postoji nijansa u vezi s papirologijom. Mnogi poslodavci dragovoljno podmiruju sve troškove registracije. Ali postoje oni koji ne žele trošiti novac na takav postupak, odnosno zaposlenik će papire morati platiti sam. Da biste izbjegli takve incidente, bolje je da o tome saznate unaprijed.
– Ako želite kontaktirati regrutnu agenciju, ne zaboravite da morate provjeriti dostupnost poreza matični broj – bez toga je nemoguće legalno raditi u Finskoj i zemljama EU. Proverene kompanije uključuju VPS, Aaresaari.

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.