Saznajte sve o novom zakonu o useljavanju u Nemačku

Nije ni bilo baš neko iznenadjenje interesovanje koje je pobudio Nacrt zakona o useljavanju u Nemačku, ako se zna da je posao u Nemačkoj u žiži interesovanja mnogih naših sunarodnika, ali i radnika iz regiona. S obzirom da su najznačajnije odredbe novog zakona namenjene baš onima koji traže posao u Nemačkoj bez EU papira, on je već svojom najavom bio spas za mnoge.

Naravno, mediji su tu da udovolje interesovanjima svojih čitalaca, pa je ohrabrenja u stilu svršene stvari bilo napretek. I koferi su počeli da se pakuju, opsedaju agencije, jer posao u Minhenu ili Berlinu čeka! Euforija je poprimila ozbiljne razmere, pa su službenici Ambasade Nemačke u Srbiji na svom sajtu morali da ukažu na tri najvažnije informacije:

Zakon ne stupa na snagu januara, 2019.godine;
Gradjani iz zemalja koje nisu članice Evropske unije ne mogu pod istim uslovima da se zapošljavaju u Nemačkoj;
Gradjanima koji nisu iz zemalja članica Evropske unije i dalje je potrebna viza za rad u Nemačkoj.
Da, bilo je neophodno da stručnjaci ptotumače nova zakonska rešenja, pa ih je BBC izneo u javnost.

Kada je realno očekivati početak primene Zakona?

Nacrt Zakona treba da prodje još nekoliko instanci do konačnog usvajanja. Pretpostavlja se da će sve biti završeno tako da 1.januara, 2020.godine počne primena ovog Zakona. No, i tada treba računati na potrebno vreme za obezbedjivanje dokumenata u Ambasadi Nemačke ili konzularnim predstavništvima, što može da potraje.

Ko će moći lakše da nadje posao?

Odredbe novog Zakona treba da olakšaju nalaženje posla u Nemačkoj posebno radnicima sa srednjom stručnom spremom. Poznato je da su do sada visokoobrazovani brže i jednostavnije pronalazili posao u Nemačkoj.

Sada radnici sa srednjom spremom mogu da nadju posao ako je njihovo zanimanje na listi deficitarnih zanimanja. Kada se uvede novi Zakon, čuvena lista deficitarnih zanimanja će prestati da postoji.

Osim onih čije je zanimanje deficitarno, radnici sa srednjom spremom imaju šansu da nadju posao u Nemačkoj kada medju gradjanima Evropske unije nema zainteresovanih.

Koliko će trajati procedura dobijanja dokumenata?

Dosadašnja praksa i iskustva naših radnika koji rade u Nemačkoj pokazuju da se na dokumenta različito čeka – nekad mesec, dva, nekad pet, šest meseci.

Novi Zakon, odnosno njegov nacrt utvrdjuje nove, kraće rokove. Tako se termin treba da obezbedi u roku od 14 dana, a odluka o odobrenju vize donese u roku od tri nedelje od dodeljenog termina. A za realizaciju toga Nemci planiraju formiranje Centralnog odeljenja za strance i potpunu digitalizaciju.

Da li Zakon ima rešenje za sve?

Da, trebalo bi da posao u Nemačkoj bude bliži i lakši radnicima iz zemalja van Evropske unije primenom novog Zakona.

Ali, ne treba zaboraviti i na nepredvidjene teškoće. Tako je postupak priznavanja dokumenata poveren brojnim institucijama, ali različito rešen u pojedinim nemačkim pokrajinama. Naravno, ta neusaglašenost može da stvori nedoumice, izazove konflikt.
Poslovi koji su u ponudi na našem portalu u vezi Nemačke možete pretražiti klikom na link OVDE.
Izvor: BBC