Da li ćemo od 2020. moći lakše da se zaposlimo Nemačkoj?

Znajući da je veoma mnogo onih koji sa velikim nestrpljenjem čekaju početak primene Zakona o useljavanju u Nemačku kako bi im to potpuno promenilo život, prenosimo tumačenja zakona onih koji su istinski poznavaoci i stručnjaci iz oblasti rada, prava, migracija i ostalih oblasti.

Ovom prilikom prenosimo tumačenja, odgovore, ali i dileme koje je iznela Dr. Karola Burkert, ekspert za migracije u Institutu za istraživanje tržišta rada u nemačkoj saveznoj Agenciji za rad.

Koje su stvarne prednosti koje donosi Zakon?

Na pitanje da li zaista novi Zakon olakšava nalaženje posla u Nemačkoj, ona ističe dve značajne olakšice: prva – radnici sa srednjom stručnom spremom će, kao do sada visokoobrazovani, imati mogućnost da rade na stručnim poslovima i druga – ukidanje kriterijuma po kome kompanija prvo mora zaposlti kandidata iz Nemačke ili Evropske unije, pa tek potom kandidata iz zemlje van Evropske unije. Treću odredbu, dokaz poznavanja nemačkog jezika kod traženja posla, ona više smatra preprekom.

Zapažanje da su mnogi razočarani stupanjem Zakona na snagu tek 2020.godine, Dr Burkert koristi da istakne obim i složenost potrebnih procedura, kao I veliki izazov pred kojim će se naći nemačka administracija dolaskom velikog broja novih radnika.

Koliko je administracija spremna za primenu Zakona?

Ona naglašava da tu misli I na administraciju u Nemačkoj, kao i na onu u nemačkim ambasadama u zemljama Zapadnog Balkana. Zabrinjava je to, jer Zakon ne nudi konkretne mere povećanja efikasnosti rada u ovim institucijama, a zna se da se već sada dugo čeka I na samo dobijanje termina.

Naravno, govori se o potrebi povećanja kapaciteta u tim administrativnim centrima, kao I o ubrzanim I olakšanim procedurama. Digitalizacija će dati svoj doprinos, ali… Pošto u Zakonu nema konkretizacije ovog posla, ona očekuje da će ozbiljnih problema biti, poput onih kod primene Uredbe o Zapadnom Balkanu.

Dr Burkert komentarisala je I mogućnost uvodjenja ubrzanog postupka dobijanja radnih viza ( Fast truck ). Ta procedura zhateva da kompanija dokaže da postoji hitna potreba za rešavanjem problema nedostatka izvršioca na odredjenom radnom mestu, kao I da je pronašla adekvatnu osobu za to u inostranstvu. Tako će poslodavac dobiti priliku da se brzo poveže sa uredom za strance ili ambasadom.

Ona je dosta rezerve pokazala I za odredbu odobravanja šestomesečne vize za traženje posla. Do sada je ona postojala za visokoobrazovane, ali se malo koristila, jer je teško ispuniti potrebne uslove – znanje nemačkog jezika nivoa B1, priznavanje diplome I obezbedjena sredstva za život.

Po mišljenju dr Burkert, poseban problem može nastati zbog dugog čekanja na priznavanje diplome ili profesionalnog sertifikata, posebno kada ga prati dugotrajno čekanje na radnu vizu. Napominje da je sasvim izvesno da će administracija biti preopterećena, ali kako I kada sprovesti neophodnu ekspanziju administracije u Nemačkoj I izvan nje, još uvek nema konkretnih rešenja.

A primena I sprovodjenje Zakona se približavaju…

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu u vezi Nemačke možete pretražiti klikom na link OVDE.
Izvor: Dojče vele