Stranci traže srpsku radnu snagu preko biroa: Najlakše „odu“ ovi zanati

Strani poslodavci toliko su zainteresovani za vozače iz Srbije da bi u Beogradu uskoro trebalo očekivati sastanak na kome bi se sreli predstavnici nemačkih kompanija i nezaposleni vozači zainteresovani za rad u toj zemlji.

Takozvani info-dan za vozače organizovala bi Nacionalna služba za zapošljavanje, najverovatnije u septembru.

Nemačka nije jedina razvijena i ekonomski snažna zemlja koja želi radnu snagu iz Srbije. Poslodavci iz Katara nedavno su u našoj zemlji, zvaničnim kanalima, tražili medicinske sestre. U pitanju je bio medicinski centar „Država Katar“ koji se NSZ obratio preko Ambasade Srbije u Dohi. Zainteresovanih, međutim, nije bilo.

Međutim, nisu samo stručni radnici traženi. Takos u nedavno u Portugaliju iz Srbije otišla četiri berača malina, u Sloveniji je na poslovima pomoćnog radnika, poštonoše i vozača radni odnos zasnovalo 12 ljudi. Prethodno je iz naše zemlje u Sloveniju otišlo devet kuvara i konobara koji u proseku zarađuju oko 900 evra mesečno. Sa biroa u Srbiji istovremeno su otišli i radnici u Hrvatsku da rade kao animatori u turizmu. Oni mogu da budu sportski, dečji, večernji, zarađuju oko 550 evra mesečno i najčešće imaju smeštaj i hranu.

Preko biroa naši državljani legalno zasnivaju radni odnos, što znači da ih poslodavac uredno prijavljuje i plaća porez, a imaju ista prava kao i radnici iz zemlje zaposlenja. To znači da su im obezbeđene radne dozvole i dozvole boravka u zemlji zaposlenja, kao i troškovi prevoza.

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu u vezi Slovenije možete pretražiti klikom na link OVDE.
Izvor: Telegraf