Koje su najbolje zemlje za strance?

Traženje posla u inostranstvu već dugo za radnike iz Srbije nije samo velika ambicija, želja za upoznavanjem sveta u njegovoj raznolikosti, želja za stručnim usavršavanjem ili radoznalost, već je, možda najčešće nasušna potreba i želja za obezbedjenjem egzistencije, pristojne zarade i izvesnije budućnosti. Time pitanje kuda krenuti i gde tražiti posao u inostranstvu samo dobija na važnosti.

Možda bi neko rekao da dilema i nije tako velika, jer neke zemlje, poput Nemačke, već godinama predstavljaju sinonim za dobar posao. Ali i razvijeni svet i svetska ekonomija, pod uticajem političkih, demografskih, socijalnih i brojnih drugih faktora doživljavaju promene, pa se i fokus radnika koji traže posao u inostranstvu menja.

Naravno, ne treba zaboraviti da svako ko odluči da potraži posao u inostranstvu, pored posla i dobre zarade, ima i svoje lične motive, pa bi svoje traženje trebalo da usmeri u pravcu gde bi ostvarenje bilo najlakše i najbrže.

Jedno zanimljivo i korisno istraživanje sprovedeno je na uzorku od preko 22.000 stranih radnika u 163 zemlje širom sveta, sa ciljem da pokaže koje zemlje bi bile najbolje za strane radnike u 2019.godini, imajući u vidu ne samo zaradu, već i mogućnosti za napredovanje, uslove rada, odnos radnog i slobodnog vremena, nivo prava radnika i drugo.

Zanimljivo je istaći da regionalno posmatrano stranim radnicima koji se iseljavaju više nisu najzanimljivije zemlje američkog i azijskog kontinenta, već zemlje Evrope i Bliskog istoka.

A na prvom mestu – Nemačka!

Novost nije, svakako, iako je Nemačka ove godine poboljšala svoj plasman i dospela na prvo mesto. Najveća evropska ekonomija, u snažnoj ekspanziji, sa visokom stopom produktivnosti, predstavlja središte za razvoj karijere, prema mišljenju više od dve trećine stranih radnika u Nemačkoj.

I baš toliko stranih radnika u Nemačkoj ističe posebno kao veliku prednost činjenicu da, pored zarade i mogućnosti za razvoj karijere, u Nemačkoj doživljavaju poboljšanje kvaliteta privatnog života, jer sistem uspostavlja ravnotežu privatnog i poslovnog života.

Strani radnici u Nemačkoj velikom prednosti smatraju i nemačku radnu kulturu, kao i sigurnost radnog mesta. Regulatorni mehanizmi tržišta rada u Nemačkoj čine da se više od tri četvrtine stranih radnika u Nemačkoj oseća sigurnijim nego u svojoj zemlji.

Na drugom mestu u ovom istraživanju našao se Bahrein. Ovakav plasman, pretpostavljate, ostvaren je zahvaljujući izuzetnom finansijskom potencijalu tamošnjih poslodavaca. Pored veoma visokih zarada, strani radnici tamo mogu računati i na brojne subvencije, veoma povoljno socijalno osiguranje, subvencije za izuzetno komforan smeštaj, avionske karte i drugo.

Na trećem mestu, i pored Bregzita, našla se Velika Britanija. Ispitanici, njih gotovo 60%, kao glavne prednosti ističu radnu kulturu, dobre zarade i veoma dobru ravnotežu poslovnog i privatnog života u Velikoj Britaniji.

Ovu zemlju strani radnici proglasili su najboljom na svetu kada je u pitanju mogućnost sticanja novih veština, a četvrtom na listi zemalja pogodnih za napredak u karijeri.

Još jedna zalivska zemlja, Ujedinjeni Arapski Emirati, plasirala se visoko, na četvrto mesto liste zemalja najboljih za strane radnike. Slično Bahreinu, i ova zemlja zahvaljujući finansijskoj moći i brojnim povlasticama privlači strane radnike.

Bogata i sigurna Švajcarska peta je na listi najtraženijih zemalja. I ovde su primanja izuzetno visoka. S obzirom da se ovde značajno ulaže u istraživanje i razvoj, to Švajcarsku čini zemljom sa dobrim mogućnostima za profesionalni razvoj i usavršavanje.
Izvor: poslovnidnevnik