Boravisna dozvola za studente radi trazenja posla u Španiji

Dana 04.09.2018. god. stupio je na snagu Zakon kojim se predvidja mogucnost dobijanja boravisne dozvole za strane studente kako bi nakon zavrsenih studija mogli da traze posao u Spaniji.

Mogućnost da podnesu zahtev za rezidenciju radi trazenja posla bilo radeci za poslodavca (cuenta ajena) ili kao preduzetnici (cuenta propia) priznaje se iskljucivo stranim studentima koji su prethodno dobili boravisnu vizu po osnovu studiranja i koji su uspesno zavrsili osnovne ili vise studije u odredjenoj obrazovnoj ustanovi visokog karaktera priznatoj u Spaniji kao i da su stekli minimum NIVO 6 obrazovanja u skladu sa Evropskim Okvirom Kvalifikacija (The European Qualifications Framework, EQF).

OSNOVNI USLOVI KOJE TREBA ISPUNITI:

– Biti u posedu inicijalne studentske kartice NIE ili da je ista produzena
– ZAVRSETAK STUDIJA na visokoškolskoj ustanovi. U Spaniji se pod istim podrazumeva: Univerzitetsko obrazovanje (osnovne studije ili master/doktorat), visoko umetničko obrazovanje (muzika, ples, gluma, dizajn, konzervacija i restauracija kulturnih dobara itd), studije na visoj skoli (la formación profesional de grado superior), strucno obrazovanje iz dizajna, arhitekture, slikarstva i skulpture (Las enseñanzas profesionales de Artes Plásticas y Diseño)i vise sportsko obrazovanje.
– Steceni minimum NIVO 6 obrazovanja u skladu sa Evropskim Okvirom Kvalifikacija (The European Qualifications Framework, EQF). Na primer master je NIVO 7 a doktorat NIVO 8.

NAPOMENA: Ovu vrstu rezidencije je moguce zatraziti vec nakon godinu dana studiranja i sticanja diplome.

DOKUMENTACIJA KOJU TREBA PRILOZITI:

– Diploma ili potvrda o visoko stecenom obrazovanju
– Privatno zdravstveno osiguranje SIN COPAGO
– DOKAZ O POSEDOVANJU FINANSIJSKIH SREDSTAVA koja pokrivaju celokupnu dužinu boravka u Španiji. Prilozitii dokaze i izjavu o tome.
– Kopija svih stranica pasosa
– Placena taksa

NAPOMENA: Nije potrebno prilagati uverenje o nekaznjavanju niti lekarsko uverenje.

POSTUPAK:

KO MOZE PODNETI ZAHTEV? Zahtev za ovu boravišnu dozvolu podnosi student licno ili preko ovlascenog lica (advokata) iskljucivo ELEKTRONSKIM PUTEM i isti zahtev treba biti upućen na adresu Delegacije ili pod-delegacije Vlade u pokrajini u kojoj će student boraviti.

ROK ZA RESAVANJE PO ZAHTEVU: 20 radnih dana

POZITIVNO CUTANJE ADMINISTRACIJE: Ako se ne reši u zakonom predvidjenom roku smatra se da je zahtev pozitivno resen.

ROK ZA PODNOSENJE ZAHTEVA: 60 dana pre isteka kartice ili do 90 dana nakon isteka iste.

NEPOTPUNI ZAHTEVI: Veoma je vazno zahtev dobro pripremiti i priloziti svu neophodnu dokumentaciju jer u suprotnom Administracija ostavlja rok od svega 10 dana za dostavljanje dodatne dokumentacije. Ukoliko se ista ne dostavi u trazenom roku zahtev se arhivira.

TRAJANJE REZIDENCIJE: 12 meseci bez mogucnosti produzenja

PORODICA: Clanovi porodice studenta mogu ostati sa njim na teritoriji Spanije samo ukoliko su boravili sa njim na osnovu prethodne studentske dozvole

MODIFIKACIJA DOZVOLE ZA BORAVAK U DOZVOLU ZA RAD: Ukoliko studentu bude odobrena ova vrsta rezidencije, on/ona imaju pravo da u narednih 12 meseci traze posao na teritoriji cele Spanije i to bilo radeci za poslodavca (cuenta ajena) ili da pokrenu svoj preduzetnicki projekat (cuenta propia). Kada do toga dodje duzni su da podnesu ZAHTEV ZA MODIFIKACIJU svoje dozvole za boravak u dozvolu za rad.

NAPOMENA: Ukoliko se sklopi ugovor o radu sa poslodavcem administracija ce strogo proveravati da li je posao u skladu sa strucnim obrazovanjem studenta. To znaci da student mora dobiti ponudu za posao u struci. Ukoliko pak student zeli da pokrene svoj sopstveni biznis i registruje se kao preduzetnik nece biti limitiran svojim studijama vec je slobodan da preduzetnicki projekat napravi u bilo kojoj oblasti.