Kako otići na Aljasku i šta čeka naše ljude tamo?

I dok velika većina naših sunarodnika koja napušta svoju zemlju traži posao u Nemačkoj, Austriji i drugim razvijenim evropskim zemljama, neki drugi, odvažni, hrabri i ambiciozni otisnu se daleko, čak do Aljaske, da tamo potraže posao i bolji život.

Šta čeka radnike na Aljasci?

Jedan od naših sunarodnika sa iskustvom na Aljasci kratko je sažeo svoje utiske ovako:

“Aljaska je vrlo specifična, život tamo, rad tamo, sve je nesvakidašnje i nije nešto sa čim se susrećemo ovde. Često se radi jako puno, radi se po 15, 16 sati dnevno, malo se odmara, malo je prostora za neku preteranu socijalizaciju, a ako se uleti u ’jaku’ sezonu, slobodno vreme gledate da iskoristite maksimalno za odmor, neophodan organizmu”.

Opisujući poslove koje rade radnici na Aljasci, sagovornik Tanjuga kaže da je to širok spektar poslova, od istovara ribe do pakovanja finalnih proizvoda i smeštanja u hladnjače. Na ovim poslovima rade i muškarci i žene, ali je podela takva da su veliki tereti i napori rezervisani za muškarce.

Kada su u pitanju prava radnika i odnosi sa poslodavcem, naš sunarodnik se pohvalno izrazio. Posebno ističe potpunu pravno formalnu uredjenost prava i obaveza radnika i poslodavaca, na čijem se poštovanju u svakom trenutku insistira. Svaki radnik po dolasku prolazi kroz intervju sa menadžerima, na osnovu kojeg se procenjuje koji poslovi bi najbolje odgovarali njegovim sposobnostima i ambiciji.

Poslodavac radnicima obezbedjuje kolektivni smeštaj u četvorokrevetnim muškim i ženskim spavaonicama, kao i tri glavna obroka i dve užine dnevno.

Govoreći o značaju znanja engleskog jezika, on kaže:

“Jezik nije presudan, ali je bitan. Elementarno poznavanje jezika je jako bitno, jer bez toga se neće proći u američkoj ambasadi za vizu, a za svaki sledeći korak bolje znanje jezika će dovesti do toga da vam određene situacije budu lakše ili da dobijete bolje radno mesto”.


Sublimirajući svoje utiske, sagovornik Tanjuga ističe da je od svega važnija snažna motivacija I spremnost na izazove, jer sve ovo sigurno nije lako, posebno u psihološkom smislu. Time misli na udaljenost od porodice I prijatelja, nekih blagodeti života u svojoj zemlji, pogodnosti I uobičajenog životnog ritma.

Kako otići na Aljasku?

Kandidate za odlazak na Aljasku regrutuju u agenciji United Work and Travel, kroz program H2B, a neophodan uslov je da su kandidati zaposleni duže od godinu dana, kao I da je poslodavac spreman da ih, po povratku sa Aljaske, vrati na njihov posao.

Agencija sprovodi temeljnu pripremu kandidata kroz koju obezbedjuje sve relevantne informacije, kao I zdravstvenu sposobnost.

I najvažnije – plate na Aljasci

Upravo je zarada to što motiviše I hrabri radnike da se upuste u ovu radnu avanturu. U agenciji koja posreduje kažu da zarada zavisi od broja ostvarenih radnih časova:

“Cilj poslodavca je da što više ljudi radi, da imaju i prekovremeni rad, jer dok oni rade to znači da se povećava i profit poslodavca. Ukoliko je sezona dobra i mogu da se rade dve smene dnevno, može da se zaradi i oko 5.000 dolara mesečno, a ako je lošija sezona i nema posla to može biti i 1.500 dolara mesečno”.