Život u Dubaiu

Kristalni lusteri, zlatni bentliji i Kardašijanke u tržnom centu. Da li je život u Dubaiju zaista luksuzan ili samo tako zvuči?

Sastavili smo listu najpopularnijih poslova među Srbima u Emiratima, te u nastavku čitajte utiske o radu na istim.

Posao u Dubaiju

Konobari u Dubaiju
Za radnike u ugostiteljstvu poslodavac gotovo uvek obezbeđuje vizu, dok je avionska karta za dolazak u Dubai najčešće o trošku zaposlenog. Obično je jedan dan u nedelji slobodan, i to uvek radni dan, budući da vikendom ugostiteljski objekti imaju najveću posećenost. Za poslove konobara i barmena prosečna plata se kreće oko 750 – 800€, dok menadžeri u ugostiteljstvu mogu zaraditi između 2000 i 2500€. Nekada je zaposlenima obezbeđen i smeštaj koji obično podrazumeva deljenje stana sa nekoliko kolega, ali ta stavka varira od poslodavca do poslodavca.

Treneri u Dubaiju
Treneri zaposleni u velikim fitnes centrima imaju obično fiksni deo plate koji prosečno iznosi oko 1000€ i procenat koji direktno zavisi od broja klijenata i radnih sati, te tako ukupna zarada može dosegnuti do 2500€-3500€. Ukoliko poslodavac obezbeđuje smeštaj zaposlenom, osnovni deo plate obično bude umanjen za troškove istog.

Treneri različitih sportova za decu najčešće nemaju fiksni deo plate, već rade isključivo na procenat, pa tako njihova zarada varira u zavisnosti od sposobnosti da privole što veći broj polaznika na svoje treninge. Prosečna zarada u školama sporta se kreće od 2500 – 3000€.

Freelancer
Manje poznata opcija za zaposlenje trenera jeste da se radna viza nabavi preko drugih kanala( o tome ćemo kasnije), a da se trener učlani u željenu teretanu kao vežbač i u njoj drži private treninge svojim klijentima.

Prodavci u buticima u Dubaiju
Plata radnika u butuku se kreće od 1000 – 1500€ , a na osnovu postignutih rezultata prodaje, na bazičnu zaradu isplaćuje se i procenat.

Uslovi rada, beneficije i visina procenta zavise od brenda za koji radite.

Hotelsko osoblje u Dubaiju
Plate radnika u hotelima važe veoma niske i kreću se od 450 – 750€. Budući da su poslom vezani za boravak u hotelu, smeštaj u okviru istog je obezbeđen, a često i obrok u smeni.

Visoko plaćeni poslovi u Dubaiju
Poslovi u menadžmentu velikih kompanija zahtevaju ozbiljne kvalifikacije i radno iskustvo, ali sa sobom nose razne beneficije poput plaćenih avionskih karata, smeštaja i korišćenje kompanijskih kompleksa – bazena, spa centara i slično.


Kabinsko osoblje u Dubaiju
U Dubaiju se nalaze sedišta dve velike avio kompanije, Fly Dubai i Emirates. Plata u avijaciji zavisi od same kompanije, vaših radnih sati i pozicije, te prosečno iznosi od 1500 – 3500€ (stjuardese / stjuardi). Avio kompanije svojim zaposlenima gotovo uvek obezbeđuju avio karte, vize, odličan smeštaj i puno zdravstveno osiguranje.

Više o tome kako izgleda intervju za kabinsko osoblje čitajte ovde.

Turistička viza za Dubai
Turistička viza za Dubai je validna 30 dana i dozvolja jedan ulazak i jedan izlazak iz zemlje. Ukoliko preko nje doputujete, imate čitavih mesec dana da na licu mesta pronađete posao. Ponesite gomilu primeraka vaše radne biografije i potražite posao u sveri koja vas interesuje. Druga opcija je da putem internet od kuće nađete zaposlenje i tek onda otputujete u Dubai.

Kada je radna viza u pitanju, neophodo je dostavljanje uverenja o nekažnjavanju.

Radnu vizu možete otkupiti i od vlasnika nekog biznisa koji ima radnu vizu viška i želi da vam je proda. Ovo svakako nije opšte poznata i preporučljiva opcija, ali postoji. Nezvanično, otkup vize na ovaj način, košta oko 750€.

Zdravstveno osiguranje u Dubaiju
Većina poslodavaca obezbeđuje osnovno zdravstveno osiguranje za svoje zaposlene, ali vi možete sebi doplatiti premijum osiguranje u iznosu od oko 150€ mesečno.

Godišnji odmor u Dubaiju
Zaposleni u Dubaiju obično imaju mesec dana godišnjeg odmora, i on je najčešće rezervisan za najtopliji period godine, kada većina ovdašnjih žitelja i posetilaca izbegava boravak zbog visokih temperatura.

Da li je Dubai skup?

U poređenju sa primanjima u našoj zemlji verujemo da plate u Dubaiju zvuče primamljivo, ali morate biti svesni su i troškovi života znatno veći od nama poznatih.


Stan u Dubaiju
Visina rente za stan u Dubaiju zavisi od udaljenosti od centra odnosno Dubai marine, i karakteristika naravno. Povoljnija varijanta je zakup stana na godinu dana u odnosnu na mesečno iznajmljivanje, kao i deljenje istog sa jednim ili nekoliko cimera.

Studio apartman udaljen 15-20 minuta od marine može se naći po ceni od 8000 – 10.000€ godišnje. Udaljenije lokacije su, dosta povoljnije, pa se na 40-50km od centra, mogu naći duplo jeftiniji apartmani istih karakteristika.

Jednosobni / dvosobni stanovi u blizini centra se kreću od 10.000€ do 20.000€ na godišnjem nivou.

Najam stanova u samoj marini važi za ekstremno skupu opciju, pa o cenama ne vredi polemisati, prosto zavise od nivoa luksuza u kome želite da uzivate.

Hrana u Dubaiju
Hrana je generalno skuplja nego u Srbiji, a koliko je potrebno novca izdvojiti za nju na mesečnom nivou apsolutno zavisi od životnih navika. Najskuplja varijanta je organska hrana, meso i riba visokog kvaliteta, kao i egzotično voće. Jeftiniju zamenu možete pazariti u hipermarketima, a što se raznovrsnosti ponude tiče, zaista je na visokom nivou.

Ukoliko jedete van kuće, raspon u cenama je poprilično velik, od prilično pristupačnih fast food opcija, do eksluzivnih restorana gde jedna večera košta 2 prosečne srpske plate.


Zabava u Dubaiju
Ima svega! Noćni život, virtuelni zoo vrt, plivanje sa delfinima, bioskopske sale kakve niste imali priliku da vidite, skakanje padobranom, penjane na Burdž kalifu, zabavni parkovi za odrasle i još 300 čuda… a o cenama i ponudi možete pročitati ovde.

Sve cene i procene u ovom tekstu su okvirne i na osnovu ličnih iskustava mojih sagovornika i mene.