Sezonski poslovi u doba COVID-19 (Korona) virusa

Korona virus ili COVID-19, tek poslednjih nedelja sve počinje i završava time. Iako nas je okovao, zarobio, socijalno distancirao, život ide dalje i zahteva delovanje. O poslu i privredjivanju govorimo tek pošto čujemo nove podatke o virusu i merama protiv njega. No, posledice svega biće enormnih razmera, pa će poslovno angažovanje biti uslov opstanka.

I najjača evropska ekonomija čini sve da ublaži negativne posledice koje borba protiv korona virusa ostavlja na privredne tokove u Nemačkoj.

Zabrana ulaska sezonskih radnika iz Istočne Evrope u Nemačku

Mnoge zemlje su u cilju sprečavanja širenja pandemije korona virusom pribegle zatvaranju svojih granica. Nemačka godinama traži stručne radnike, ali i više stotina hiljada sezonskih radnika, posebno u sezoni poljoprivrednih radova. Sada je nemačka vlada bila prinudjena da zabrani ulazak sezonskim radnicima i onima koji pomažu tokom berbe.

U Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke potvrdjuju da od srede u Nemačku ne mogu da udju sezonski radnici iz Istočne Evrope, a sa ciljem sprečavanja širenja zaraze.

U sezoni poljoprivrednih radova većina od gotovo 300.000 sezonskih radnika na nemačka polja stiže iz Rumunije i Poljske. Kako oni iz zemalja jugoistočne Evrope već danima ne mogu da predju granicu Austrije i Madjarske, to se razmišlja da se neodložni radovi povere azilantima!

O neizvesnosti i zabrinutosti nemačkih poljoprivrednika za ekonomske efekte u njihovom udruženju kažu:

„Zabrana ulaska sezonskih radnika u ovoj fazi veoma pogađa naše poslovanje. Radnici su hitno potrebni pre svega uzgajivačima voća i povrća, kao i vinarima“.


Sezonski poslovi u Austriji i Švajcarskoj

Pandemija korona virusom ima globalne razmere, pa i problemi koje ona donosi nisu poštedeli gotovo ni jednu zemlju.

I Švajcarska je uvela restriktivne mere sa ciljem da se spreči širenje korona virusa. Kada su u pitanju sezonski radnici, poljoprivrednici u Švajcarskoj svake godine angažuju oko 33.000 stranih sezonskih radnika. Sada se odlukom Vlade zahteva da sezonski radnici imaju dozvolu boravka da bi mogli da rade.

I austrijska vlada i tamošnji poljoprivrednici pokušavaju da nadju zamenu za strane sezonske radnike. U tom smislu otvoren je internet portal sa očekivanjem da se za ove poslove jave sezonski radnici iz oblasti ugostiteljstva i drugih delatnosti koji su zbog ove situacije ostali bez posla.

I nemačka ministarka poljoprivrede očekuje da radnici iz ugostiteljstva, nezaposleni i izbeglice dostojno zamene sezonske radnike iz Rumunije i Poljske. Poljoprivrednici, čini se, imaju sasvim drugačija očekivanja, koje je uzgajivač špargli na preko 900 hektara u okolini Berlina ovako izrazio:

„Ta ideja nema smisla. Taj posao se dugo uči, a radnicima je potrebno iskustvo“. I još dodaje: „To je težak posao, radi se napolju, po hladnoći. Za jednog rumunskog ili poljskog radnika, treba mi pet Nemaca.“

Za tri ili četiri meseca znaće se čije su procene bile bolje. Izvor: Dojče vele