KAKO DO POSLA U NEMAČKOJ 2019? 6 koraka koji će vam promeniti život

Zbog čega otići u Nemačku? Da li je sad pravi trenutak? Da li se isplati živeti i raditi u Nemačkoj? Kolike su plate u Nemačkoj? Da li je moja diploma priznata? Da li će se moja porodica uklopiti? Na ova i mnoga druga pitanja probaćemo da odgovorimo u ovom a delom i u drugim postovima.

Kada o nečemu razmišljamo, vagamo, istražujemo, naše unutrašnje ja, naš ego pokušava da nas zaštiti i sugeriše nam da ipak ostanemo unutar sigurne (komfor) zone i bolje ne preduzimamo ništa. Uvek je tu po neki prijatelj i rođak da nas od toga odgovori “za naše dobro”.

Poslednjih godina suočavamo se sa sve većim odseljavanjem stanovništva u Nemačku. Skoro pa iz svake četvrte porodice odlazi neko ili cela porodica u bolje sutra. Polemika se sve više vodi na svakom koraku o tome treba li otići iz Srbije ili ostati. Sve i svako ima dobre razloge za i protiv.

Zarade, mogućnosti, troškove života i budućnost kod nas dobro znamo. Važno je sagledati budućnost tamo gde ste trenutno iz svih uglova, ne samo iz lične perspektive. Ako ste spremni da se trgnete i odreknete „udobnosti“ gledanja farme i parova i kolotečine a zatim investirate 2-5 godina za nešto u šta verujete, onda samo napred, na dobrom ste putu. Jednostavno napravite popis toga šta dobijate, a šta gubite, pa neka pozitivno prevagne. Ma koliko bolno trenutno izgledalo.

Jedni se na korak odlaska u Nemačku odlučuju iz razloga što nemaju posao u Srbiji, ili pored recimo medicinske struke oni rade nešto peto. Drugima je dosta svega a posebno praznih obećanja večnih političara, ispovesti su nekih nezadovoljnih sugrađana, kolega, prijatelja, rođaka. Treći su kvalifikovaniji od ostalih pa idu zbog daljeg razvoja ili dobre plate znajući da će u Nemačkoj biti stabilno i sigurno bez obzira da li će Angela Merkel biti opet kancelarka ili ne odnosno ko god da je na čelu Bundestaga.

Složićete se, treba odati priznanje osobama koje su prešle petu deceniju života i odlučile se na ovaj korak. To je dokaz da ne treba samo životariti već se probuditi i uraditi nešto konkretno za sebe i svoje najbliže. Koliko je njih koji su u ovim (najboljim) godinama i razmišljaju: Ma za mene je kasno, sad deca ako hoće nek idu itd. Svaka odluka je za poštovanje, ali potrebno je da svi shvatimo da zaista nikad nije kasno. Bar ne u Nemačkoj.

Da li znate da oni ne prave razliku a ni ne bi smeli prilikom zapošljavanja radnika. To znači radna snaga se ne diskriminiše prema godinama i ni prema čemu drugom. Naravno da ima primera i toga ali drugačije sagledavaš stvari kada si na izvoru.

Potrebno je da prelomimo da želimo, savladamo solidno jezik i krenemo u avanturu. Razmišljaj u pravcu da će ti biti bolje, lepše, izvesnije, ne u pravcu jao pa kako ću ovo kako ću ono. Kolega s posla mi rekao: “Ne možeš ti to”. Ili “Tražiš preko hleba pogaču”. Sami sebi postavljamo granice u našoj mašti, jasno definišući šta i dokle možemo. U principu možemo sve što stvarno želimo i u šta verujemo, a ne u šta drugi veruju za nas.

Ne postoji univerzalni odgovor u vezi pitanja treba li otići u Nemačku ili ne. Svi su u pravu, bilo da su odlučili da idu ili ne mrdaju. Ljudi sve je individualno i lični doživljaj. Kao što svi imamo različit otisak prsta i dnk tako i različito doživljavamo stvari.


Naravno ima sličnosti ali ne dozvolite da vam komšika Rajka kaže kako je od njenog bratanca drug bio i nije zadovoljan i nije bilo dobro ovo i ono. Niko nema prava da ruši nečije snove a još manje DA ODUSTANE od svojih. Svako ima drugačija očekivanja. I ako ste rešili da idete da radite i živite u Nemačkoj, onda preduzmite SVE da to i ostvarite.

Bez obzira na trenutne prepreke i razne DOBRE razloge protiv, samo se pitajte KAKO da ostvarim to i to? Šta treba da radim da naučio i pložio B1? KAKO da obezbedim novac da odem i snađem se? KAKO da organizujem muža i decu (ili obrnuto) da mogu da odem i postavim temelje? Ako kao većina kažete sebi idem da PROBAM onda ostavljate sebi mogućnost da ne uspete. To nikako ne želite. Onda jednostavno niste sigurni. Kada smo sigurni u nešto možda je najbolja solucija da spalimo mostove iza sebe.

Zašto baš Nemačka?

Nemačka ekonomija trenutno je vodeća u evropi, a u svetu se nalaze na šestom mestu. Ona se kontinuirano razvija uprkos svetskim oscilacijama i krizama. Nezaposlenost se konstantno smanjuje. Preko 90 procenata srednjih preduzeća predstavljaju porodične firme. Ne žure sa razvojem, već rade stabilno i kvalitetno, sa solidnom količinom kapitala u rezervi. Proizvodnja je najvećim delom fokusirana na teritoriju Nemačke.

Posle Rusije Nemačka je druga po broju stanovnika u Evropi. U federalnoj republici Nemačkoj u 16 pokrajina živi preko 82 miliona stanovnika, glavni grad je Berlin sa oko 3.5 miliona stanovnika. Nacije koje naseljavaju Nemačku (etnički sastav) su: nemci, turci, rusi, poljaci, italijani, grci, marokanci i u zadnje vreme sve je više migranata is Sirije i Irana. Dominantne vere su hrišćanstvo i islam. Zvanični jezik je nemački.

Vremenska zona je (CET) UTC +1 (letnje , i UTC +2 (zimsko) dakle kao u Beogradu, dok je pozivni broj za Nemačku +49.

Klima je umereno kontinentalna, temperature su zimi oko -1, dok se leti kreću između oko 25 stepeni.

Najbogatije pokrajine su Bavarska, Baden-Wurtenberg i Severnarajna vestfalia a jedni od najbogatijih gradova su Studtgart, Frankfurt, Hamburg i Dizeldorf. Najsiromašnije pokrajine ili bolje reći pokrajine sa najmanje prihoda jesu Sarland i Bremen.
Izvor: posaonemacka

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.