ISTRAŽIVALI SMO: Koje su najbolje kompanije u Nemačkoj

Dometi nemačke privrede su takvi da sa pravom pobudjuju interesovanje širom sveta. Za radnike iz Srbije svi tokovi, trendovi, privredna kretanja, pravna regulativa i, naravno, uspešnost imaju poseban značaj, jer to neposredno dotiče stotine hiljadanaših radnika koji žive i rade u Nemačkoj. Za one koji se spremaju ili već traže posao u Nemačkoj sve informacije su od presudnog značaja.

Šta strukturno odlikuje nemačku privredu?

Najjača evrpska ekonomija je ogromni efikasni sistem sa preko 3,5 miliona privrednih subjekata u 2017.godini. A podaci kažu da taj div čine najvećim delom mala i srednja preduzeća. Preciznije rečeno, gotovo 90% preduzeća ima manje od deset zaposlenih radnika. Samo 2% preduzeća upošljava više od 50 radnika.

U ovakvoj strukturi čini se delikatnim zadatkom pronaći najbolje i najuspešnije kompanije. Kako povlačiti paralelu i porediti rezultate izmedju kompanija sa preko 250 radnika i onih sa nekoliko radnika, kojih je najviše? A najbolje treba odabrati!

Pa, kako odabrati najbolje kompanije?

Iako svesni težine zadatka, zvanična statistika, istraživačke agencije i brojni mediji pokušavaju da ocene i otkriju koje kompanije zaslužuju da se nadju medju najboljim.

Zadatak najpre traži definisanje kriterijuma vrednovanja. A oni, pored objektivnih ekonomskih pokazatelja, često predstavljaju subjektivni doživljaj i očekivanja radnika, podložnih promenama u dinamičnom svetu u kojem živimo. Neko će prednost dati zaradi koju ostvaruje, neko broju slobodnih dana i odmora, dobroj radnoj atmosferi, mogućnostima uspona na hijerarhijskoj lestvici, stručnom usavršavanju…

Svemu tome treba dodati i izbor izvora podataka, s obzirom na brojnost kompanija. U tu svrhu koriste se iskustva sadašnjih i bivših zaposlenih, podaci sa društvenih mreža i drugi izvori.

Ovo su najbolje kompanije u Nemačkoj

Zbog svega toga, za sticanje objektivnije i pouzdanije predstave, korisno je uporediti podatke do kojih su došla dva najrelevantnija istraživača – austriski portal Kununu i američki portal Glassdoor.

Tako Glassdoor kao najuspešniju nemačku kompaniju ocenjuje softversku kuću SAP, a prati je prošlogodišnji pobednik, proizvodjač čipova iz Minhena Infineon. Na listi deset najboljih su i Bosch, Daimler, Capco, istraživački centar Frauenhofer, svima znani BMW, konsultantska kuća MHP, slavni Porsche i proizvodjač guma Continental.

I austrijski portal Kununu vodeću poziciju dodelio je istoj kompaniji – softverskoj kući SAP, koju prate Google i div automobilske industrije BMW. Sledi američka kompanija PayPall, a tu su i gigant automobilske industrije iz Štutgarta Daimler, farmaceutski gigant Bayer, zatim svima znani Adidas i Puma, kao i proizvodjač smrznute hrane Frosta.

Sada kada znamo najbolje, makar ćemo izbor lakše napraviti.

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.
(Izvor: Nemački kutak)