Švedskoj nedostaje čak 64.000 radnika godišnje

Prema podacima Švedskog zavoda za zapošljavanje ovoj zemlji je godišnje potrebno i do 64.000 strahin radnika kako bi se održao ekonomski rast i sprečio njegov pad izazvan nedostatkom stručne radne snage.

Generalni direktor Zavoda Mikael Sjoberg u izjavi za državnu televiziju SVT rekao da bi nedostatak stručne radne snage već naredne godine mogao znatno da našteti Švedskoj. Kao rešenje za ovaj problem u Kancelariji za zapošljavanja vide uvoz radne snage, odnosno zapošljavanje većeg broja stranih radnika.

„Stopa nataliteta u Švedskoj je veoma niska. Domaće stanovništvo se smanjuje. Kako biste nastavili dalji rast, potreban je rad, a samim tim i veća populacija“, rekao je za sajt Thelocal.se
Johan Bišman iz Zavoda za zapošljavanje. U nastavku je dodao da pojedine firme, a pre svega javna administracija, već osećaju posledice nedostatka kvalifikovane radne snage, a očekuje se da će ovaj problem rasti narednih godina.

Prema Zavodu za zapošljavanje Švedske, smanjenje osipanja učenika srednjih škola i podizanje starosne granice za odlazak u penziju su načini kojim bi se mogla delimično ublažiti situacija, ali navode da je kao dugoročno rešenje neophodna imigracija.

Prema podacima Zavoda sve veći broj poslova u toj zemlji dobijaju osobe koje su rođene u inostranstvu. Navodi se da je glavni razlog to što se konstantno nastavlja smanjivanje broja radno sposobnog domicilnog stanovništva, zbog čega švedske firme angažuju sve više stranaca na određena radna mesta.

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.
Izvor: thelocal.se