Naši radnici proživeli pakao u Slovačkoj

Nije ovo prvi put, a i nismo sigurni da će biti poslednji, no, svakako treba da opomene i učini opreznijim sve one koji se odluče da potraže posao u inostranstvu. Konkretno, ovo su traumatična iskustva naših radnika za koje se posao u Slovačkoj pretvorio u pravu agoniju. I još joj nije kraj!

Ako je Nemačka već decenijama u fokusu naših radnika koji traže posao izvan granica svoje zemlje, onda je Slovačka u poslednje vreme postala izuzetno atraktivna. Zemlja je u snažnoj privrednoj ekspanziji, kao i mnoge druge bori se sa deficitom radne snage, sa Srbijom je vežu istorijske veze, a jezik nije nepremostiva barijera. Ako se tome doda i nebrojeno znanih i neznanih posrednika u zapošljavanju, treba li više da ko zna koliko naših sunarodnika prigrli posao u Slovačkoj?!

A tu onda mora biti svakakvih iskustava, s tim što se čini da u Slovačkoj preovladjuju negativna. Jedno takvo, vrlo neprijatno imaju naši radnici koji su na privremeni rad u Slovačkoj otišli posredstvom agencije Rasken. Ovi radnici radili su u više fabrika: Fremach, Takko, Mecaplast, FM I drugim.Agencija je kasnila sa isplatom zarada, a onda je sredinom novembra, ove godine inspekcija zatvorila ovu agenciju.

Od tada kreće neizvesna borba naših radnika za isplatu zaostalih zarada. Obećano im je da će do 2. decembra zarade biti isplaćene, prevoz do Srbije organizovan, ali se to nije dogodilo. Umesto toga, izbačeni su iz smeštaja u kojem su bili.

Neki od naših radnika vratili su se u zemlju o svom trošku, ali je još dosta njih u Slovačkoj. Više od mesec dana nisu dobili nikakvu zaradu, dok se, prema njihovim tvrdnjama, radnicima iz drugih zemalja isplatila zarada. Jedan od naših radnika koji se iz Trnave vratio u Srbiju rekao je novinaru „Novosti“:

„U agenciji niko ne želi da razgovara s nama. Izbačeni smo iz smeštaja na sneg i minus sedam. Snalazili smo se preko poznanika da obezbedimo kakvo-takvo prenoćište. Hrane nemamo, jedemo jedanput dnevno“, kaže sagovornik „Novosti“ i dodaje da su u stalnom kontaktu s predstavnicima naše ambasade koji su im obećali da će se založiti da naplate zarađeni novac.

Pošto su smeštaj u Trnavi morali da napuste, agencija je našim radnicima ponudila smeštaj u mestu Leopoldovo, a tamo je najbliža prehrambena prodavnica udaljena deset kilometara I do nje se stiže vozom! Ostalo je da se svako snalazi kako zna I ume. A to znači da je bilo svega, pa I kradja u prodavnicama, intervencije policije…

Kada su se konzul I zamenica ambasdora Srbije u Slovačkoj obratili predstavnicima agencije Rasken dobili su obećanje da će zarade biti isplaćene, ali da je bolje da se radnici što pre vrate u Srbiju.

Procenjuje se da je posredstvom agencije Rasken u Slovačku otišlo izmedju 500 i 700 naših radnika. Dug agencije prema radnicima procenjuje se na oko 300.000 evra.

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.
Izvor: Novosti/021