Kako naći dodatni posao i dodatno zaraditi novac?

Pronalaženje posla, onog osnovnog, u Srbiji nije ni lako ni brzo. Izuzev poslova u IT sektoru, finansijskim i sličnim uslugama, sve druge poslove odlikuju skromne zarade. Razumljivo je da mnogo zaposlenih u Srbiji postavlja pitanje kako do dodatnog posla i novca kojim će bar malo osnažiti kućni budžet.

Može li se naći dodatni posao u Srbiji? I gde?

Stručnjaci koji u dužem periodu prate kretanja na tržištu rada u Srbiji kažu da poslovi u odredjenim privrednim delatnostima, kao što su ugostiteljstvo, saobraćaj uvek, tokom čitave godine imaju potrebe za angažovanjem radnika, pa i onih koji te poslove neće obavljati u punom radnom vremenu. Ima i poslova koji imaju sezonski karakter, pa tako u ovom periodu priprema za predstojeće praznike postoji povećana tražnja za poslovima iz oblasti ličnih usluga, dekoracije, pripreme slatkiša i sličnih.

Poslovi kao što su poslovi vozača, poslovi skladištenja, briga o deci, starim i bolesnim licima, zanatske usluge – električari i drugi, usluge frizera i slične, gotovo uvek nude mogućnost da se obavljaju u slobodno vreme i time ostvari dodatna zarada.

Jedan od poznavalaca prilika u ovoj oblasti Nemanja Stefanović objasnio je na primeru ugostiteljstva kakve mogućnosti za dodatni posao postoje:

“Povećana je potražnja u poslovima u ugostiteljstvu, ali povećana je i ponuda takvih poslova. To jeste nešto što se može raditi nepuno radno vreme. Ostalo što primećujemo jeste da postoji potražnja za vozačima, što je takođe posao koji se ne mora raditi puno radno vreme. Opet zavisi od radnog mesta i kompanije u kojoj se radi. Rad u ugostiteljstvu je najfleksibilniji jer postoje i međusmene, pa je lako uklopiti se. U principu studenti traže takve poslove, i to je pre svega popularno kod mladih ljudi, oni žele neku fleksibilnost da bi se uskladili sa nekim svojim privatnim obavezama”, objašnjava Stefanović.

Dodao je I posebne mogućnosti nalaženja dodatnog posla koje nudi ovaj deo godine:

“Kako se bliže praznici, dosta je povećana potražnja za magacionerima, sve više je robe i prodaje, povećana je opšta potrošnja, samim tim se povećava i broj radnika u magacinima. U pitanju su poslovi koji podrazumevaju obeležavanje robe, sređivanje robe u magacinima, pakovanje paketića, eto to je, recimo, nešto aktuelno.”

A koliku zaradu donosi dodatni posao?

Pronalaženje I realizacija dodatnog posla najčešće se ostvaruje posredstvom agencija za zapošljavanje ili korišćenjem usluga omladinskihh zadruga. Na osnovu poznatih iskustava moglo bi se reći da je za obavljnje ovih poslova realno očekivati dnevnicu u intervalu od 1.000 do 1.500 dinara.

Praćenjem objavljenih oglasa može se zaključiti da najveća tražnja postoji za zdravstvenim uslugama. Tako se najviše traže medicinske sestre za kućnu negu bolesnika. A traže se I negovateljice starih osoba, koje za taj posao dobijaju 150 dinara po satu, za neki kraći angažman. Za mesečno angažovanje na poslovima brige o starim licima ili brige o deci može se zaraditi oko 30.000 dinara.