Što je sve potrebno za odlazak u Irsku

Sve više Hrvata odlazi u Irsku, pa tako i jedan riječki bračni par koji za tportal otkriva što je sve potrebno za odlazak u tu zemlju.

Bračni par Rogić u Irsku se zaputio s nadom u bolji životni standard te nove prilike. Mnogi Hrvati tamo rado odlaze, jer je cijena hrane u trgovinama gotovo jednaka cijeni u Hrvatskoj, dok su primanja znantno veća. Cijena režija je niža, a struja se plaća svaka dva mjeseca.

Dvadesetjednogodišnja Marina po struci je frizerka, dok je njezin suprug Robert završio ugostiteljsku školu. Radili su slabo plaćene poslove, no nakon otkaza koji je početkom godine dobila Marina, bračni par odlučio je sreću potražiti u glavnom gradu Irske, Dublinu, gdje su u samo deset dana uspjeli pronaći poslove u struci kojima su oboje zadovoljni.

„Ne mogu reći da nije isplativo živjeti u Irskoj. Svi bruje kako je u Irskoj skupo. Kada se naviknete, nije. Mi smo se brzo navikli. S obzirom na primanja, kada pomislite što kupite kod nas za 200 kuna, a što u Irskoj, postoji razlika. U Irskoj ne osjetimo tih 200 kuna, a vjerojatno smo kupili i koju sitnicu više“, kaže Marina i navodi sedam koraka koje je potrebno napraviti ako želite otići u Irsku:

„Ne mogu reći da nije isplativo živjeti u Irskoj. Svi bruje kako je u Irskoj skupo. Kada se naviknete, nije. Mi smo se brzo navikli. S obzirom na primanja, kada pomislite što kupite kod nas za 200 kuna, a što u Irskoj, postoji razlika. U Irskoj ne osjetimo tih 200 kuna, a vjerojatno smo kupili i koju sitnicu više“, kaže Marina i navodi sedam koraka koje je potrebno napraviti ako želite otići u Irsku:

1) Početni kapital
„Budžet nam je bio 3000 eura. Prodali smo automobil i radili dodatne poslove kako bismo to skupili. Prijatelji i poznanici koji su već otišli put Irske govorili su nam kako su tamo stigli sa 100 eura i uspjeli se skrasiti. Mislim da su oni imali mnogo sreće.“

2) Osobni kontakt s poslodavcima
„Čak nam ni traženje posla nije bio veliki problem. Ja sam, recimo, predala životopis u jedan frizerski salon, šef ga je pogledao, pitao koliko imam iskustva i zahvalio mi se. Mislila sam – ništa od toga. Dva sata kasnije poslao mi je poruku da dođem na razgovor i posao je bio moj“, objasnila je Marina te dodala kako posao ne pada s neba.

3) Pripremite diplome i potvrde
Ono što nije nužno, ali bi bilo dobro napraviti u slučaju da vas poslodavac zatraži, jest potvrda o kvalifikaciji (qualifications recognition document). S obzirom na različite obrazovne i evaluacijske sustave koji se razlikuju od zemlje do zemlje, potvrda o kvalifikaciji poslužit će kao dokaz o stečenom znanju i vještinama iz države iz koje dolazite.

Ako se prijavljujete za posao za koji će vam biti potrebna određena kvalifikacija, poslodavac će vas najvjerojatnije pitati titulu te zatražiti diplomu ili kopiju diplome, kao i potvrdu o kvalifikaciji za koju se možete prijaviti u Qualifications Recognition Serviceu u Irskoj.

4) Ako vam nešto nije jasno, pitajte
Internetske stranice poput indeed.ie ili monster.ie od velike su pomoći, a za savjete postoji i Facebook grupa Idemo u Irsku u kojoj Hrvati svakodnevno dijele svoja iskustva. Jedna od najpraktičnijih internetskih stranica za prikupljanje informacija o radu je http://www.movetodublin.com.

Marina kaže da treba paziti s agencijama za zapošljavanje.

„S njima treba biti jako oprezan i paziti i na ono što bi moglo biti između redaka. Dosta se pričalo o prevarenim ljudima. I mi smo predali životopis u jednu agenciju, ali nam se nitko nije javio.“

5) Gdje se skrasiti?
Gotovo je nemoguće iz Hrvatske pronaći stan u Irskoj. Najmodavci često traže da se stan razgleda pa tek onda odluči o najmu, a potražnja za stanovima u Dublinu je velika.

Mnogi od njih iznajmljuju se putem agencija, a to je otegotna okolnost za one koji prvi put traže stan. Naime, nakon što agent pokaže stan određenom broju zainteresiranih, obvezno traži preporuku bivšeg stanodavca i tek nakon nje odlučuje kome će iznajmiti stan.

„Prema kojem to načelu biraju, stvarno ne bih znala. To je čista sreća! Mnogi stanodavci naglašavaju da parovi nisu dopušteni, ljubimci nisu dopušteni, pušenje nije dopušteno… Nekada se pitaš smiješ li uopće disati u tim stanovima. Mi smo imali sreću jer smo se, ovako mladi, svidjeli našoj stanodavki. Moj savjet je da kada dođete u Irsku, obvezno pošaljete što je moguće više e-mailova i razgledate što više stanova. Iscrpljujuće je, ali na kraju se isplati.“

6) U dvoje je lakše
Ako pronađete stan, morate računati i na polog u visini cijene najma, a to nije malo novca. Naime, najam stana u Irskoj mnogo je skuplji nego u Hrvatskoj, pogotovo u Dublinu, gdje ćete za stan od 50, 60 kvadrata mjesečno morati izdvojiti otprilike 1000 eura.

Pripremite novac za hostel u kojem ćete biti tijekom traženja stana.

7) Radna dozvola
Kako biste se zaposlili, morat ćete otvoriti račun u banci, a kako biste do njega došli, trebaju vam putovnica i neki dokument koji služi kao dokaz da živite u Irskoj. Obično je dovoljan račun od struje ili plina na vaše ime, ali onima koji su se tek doselili u Irsku, potreban je takozvani PPS broj (Personal Public Service Number), koji je vrlo sličan našem OIB-u. To je jedinstveni referentni broj s pomoću kojeg dobivate mogućnost prava na socijalne i zdravstvene naknade, dječji doplatak, vozačku dozvolu te razne druge javne usluge i informacije u Irskoj.

Kako biste dobili PPS broj, potrebni su vam posao i potvrda o adresi stanovanja.

„Mi smo to riješili tako da smo prvo pronašli posao i rekli poslodavcu da nemamo PPS te da treba pričekati dva tjedna da to riješimo. Poslodavci uglavnom ne rade probleme oko toga“, objašnjava mladi par Rogić.

PPS broj možete zatražiti u lokalnim PPS centrima, čije adrese možete potražiti na stranici welfare.ie ili izravno putem online prijave na stranici MyWelfare.ie, gdje nakon zatraženog sastanka za PPS dobijete vrijeme i mjesto kada i gdje trebate doći.

Sastanak se obično čeka dva tjedna, a na njega je potrebno donijeti ugovor o najmu stana te potvrdu poslodavca da ste zaposleni kod njega.

Izvor: Net.hr