Kako naši zdravstveni radnici dolaze u Nemačku?

Posao u Nemačkoj je najčešće sanjani san svih radnika u Srbiji i okruženju koji planiraju da posao traže izvan granica svoje zemlje. A medju njima zdravstveni radnici su oni koji mogu da se pohvale da su baš njihovi poslovi najtraženiji poslovi u Nemačkoj.

Naravno, za najtraženije radnike u zdravstvu Nemci su spremni da ponude veoma dobre uslove za rad i, dakako,atraktivne zarade. Zahvaljujući tim okolnostima, Srbiju je napustio veliki broj zdravstvenih radnika, od medicinskih sestara i negovatelja do lekara.

Iako tačan broj zdravstvenih radnika koji su otišli da rade u Nemačkoj nije poznat, posledice ovog egzodusa se snažno osećaju. Sve je više zdravstvenih ustanova u Srbiji kojima nedostaju lekari odredjenih specijalnosti i profesionalnog iskustva, a procena je da će u vrlo skoroj budućnosti situacija biti potpuno neprihvatljiva, pa se sa pravom postavlja pitanje ko će nas lečiti.

No, čini se da je Srbija odista zemlja apsurda! Dok sa zabrinutošću prebrojavamo lekare koji odlaze u Nemačku i čije školovanje nas je koštalo oko 100.000 evra, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je preko 16.000 zdravstvenih radnika. Medju njima je preko 2.800 doktora medicine i čak 88 lekara specijalista, preko 10.700 medicinskih sestara i tehničara i više od 2.400 ostalih radnika u zdravstvu.

I vlast i gradjani su veoma zabrinuti zbog odlaska lekara u Nemačku i druge zemlje, jer je u njihovo školovanje uložen novac, a lečiće ljude tamo negde daleko od ove zemlje. U isto vreme oglasi za odlazak na rad u Nemačku mogu se naći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kao da paradoks ne uočavaju, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da je deo njihove nadležnosti i obaveštavanje radnika o mogućnostima nalaženja posla u inostranstvu, kao i posredovanje u zapošljavanju. Takvim Sporazumom o posredovanju u zapošljavanju prošle godine je u Nemačku otišlo oko 440 medicinskih sestara iz Srbije.

“Čak 288 medicinskih sestara i tehničara samostalno su pronašli poslodavca, a posredstvom NSZ pribavili radnu dozvolu, dok je 151 medicinska sestara i tehničar zaposlen na osnovu saradnje NSZ i GIZ-a u okviru projekta „Triple Win“ – objašnjavaju u NSZ i dodaju da je do kraja juna ove godine u Nemačkoj zaposleno 144 srpskih medicinara.


U Nacionalnoj službi za zapošljavanje dodatno su pojasnili svoja nadleštva I ulogu u procesu zapošljavanja:

– NSZ vrši zaštitu lica koja se zapošljavaju u inostranstvu, što podrazumeva obezbeđivanje dozvola za rad i boravak, troškova zdravstvenih pregleda, troškovi prevoza, informisanje o uslovima života i rada u inostranstvu, informisanje o pravima i obavezama po osnovu rada, zaključivanje ugovora o radu pre odlaska u inostranstvo…”

Zainteresovanost radnika u zdravstvu za odlazak u Nemačku lako objašnjava činjenica da su zarade u Nemačkoj na ovim poslovima pet do šest puta veće. Negovatelji zaradjuju oko 2.000 evra bruto ,lekar na specijalizaciji oko 4.300 evra, a lekar specijalista oko 5.800 evra.

Na sve ovo država odgovara obećanim povećanjem zarada zdravstvenih radnika. Kretaće se od čak 12% povećanja zarada medicinskih sestara, a lekari mogu da očekuju povećanje od 9%.

Čini se da efekte svega i nije teško pretpostaviti…

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu u vezi Nemačke možete pretražiti klikom na link OVDE.
Izvor: Telegraf