Švedska i Norveška traže radnike iz Srbije: Jedino morate da ispunite ovaj uslov!

Male plate, velika nezaposlenost i nizak životni standard ključni su razlozi zašto sve veći broj ljudi, uglavnom mladih, napušta Srbiju i traži svoje “mesto pod suncem” u nekoj drugoj zemlji. Idući trbuhom za kruhom, ljudi se na prvu loptu odlučuju za Nemačku, Švajcarsku ili Austriju, ali prenebregava se činjenica da su najbogatije, ujedno i najuspešnije države u Evropi, zapravo – skandinavske zemlje.

Zbog toga je u poslednje vreme sve veća emigracija Srba u Norvešku i Švedsku jer su to najpopularnije destinacije kada je u pitanju traženje poslova u inostranstvu. Nije bez razloga rečeno da su upravo ove dve države – države blagostanja jer imaju regulisan socijalni i ekonomski sistem koji omogućuje I domaćim i stranim državljanima siguran, ugodan i kvalitetan život, a prema podacima UN ove dve zemlje su rangirane kao države sa najvišim primanjima, najdužim životnim vekom stanovnika i najboljim uslovima za život.


Pre nego što započenete da živite i radite u bilo kojoj stranoj zemlji, poželjno je znati njihov jezik. U Švedskoj i Norveškoj se, logično, najviše koristi domaći jezik, ali i sa znanjem engleskom jezika možete vrlo dobro proći na većini radnih mesta. Uvek možete otići i na kurs švedskog i norveškog jezika koji će vam omogućiti da imate prednost nad ostalim ljudima koji pretenduju da rade ovde.

Naravno, ljude najviše zanima zarada. Prema pojedinim podacima, prosečna plata u skandinavskim zemljama je daleko veća nego u Srbiji – čak 2.730 evra mesečno, odnosno oko 32.770 evra na godišnjem nivou. Plata je uvek redovna, tako da vas neće mučiti jedan od glavnih srpskih problema – kašnjenje sa isplatom.

Uobičajeno radno vreme u ove dve zemlje je 7, 5 sati, a istraživanja pokazuju da su uslovi rada najbolji I najhumaniji ne samo u Evropi, već i celom svetu. Ali to nije sve! Švedska je nedavno uvela skraćeno radno vreme od 6 sati i iako su mnogi mislili da će to ići nauštrb produktivnosti, desilo se sasvim obratno – radnici su bili zadovoljniji, ispunjeniji i motivisaniji za rad, što je i poslodavcu donosilo veći profit, a zaposlenom veću platu.


Najtraženija zanimanja u Norveškoj i Švedskoj su, prema pojedinim izveštajima, inženjeri, nastavnici, medicinske sestre, kuvari, limari, keramičari, moleri, pekari, taksisti, stomatolozi, poslastičari, vodoinstalateri, kao i vozači autobusa, a za pojedina od ovih zanimanja, kao što su keramičari, plata dostiže i do 4.500 evra. Nije ni čudo što su Srbi sve traženiji radnici u skandinavskim zemljama jer naša država obiluje ljudima koji se bave upravo ovim profesijama, a koja su kod nas slabo plaćena.

Pored ovih zanimanja, skandinavskim zemljama su takođe potrebni stručnjaci za automatiku, elektroniku, vodovod i hidrauliku, stakloresci, fizičari, komercijalisti, geometri, kao i predškolski vaspitači i doktori medicine.

Prema navodima Evropske kancelarije za zapošljavanje, da biste boravili u ovim državama, morate se prijaviti za dozvolu za boravak u policijskoj stanici u toj zemlji u periodu od tri meseca od dolaska.

Najviše možete ostati šest meseci dok tražite posao. Takođe, prema izveštajima ove kancelarije, zaposleni u proseku imaju 25 dana godišnjeg odmora, a za starije od 30 godina – 30 dana je godišnji odmor koji je uredno plaćen.


Naravno, da biste dobili radnu dozvolu, potreban je i tzv. radni poziv. Poželjno bi bilo da imate prijatelja tamo kako bi brže pronašao poslodavca i odgovarajuću poslovnu ponudu. Radna dozvola se dobija pre nego što otputujete, a ukoliko želite da radite tamo kraće od tri meseca, najverovatnije će vam biti potrebna i viza. Ukoliko vam radna dozvola bude odobrena na period duži od tri meseca, onda dobijate I boravišnu karticu. Zahtev za radnu dozvolu takođe možete podneti i u ambasadama ove dve zemlje u Beogradu ili onlajn.

Kada dobijete odgovor da vam je zahtev odobren, vaš novi život može da počne – tada možete odmah otputovati u Norvešku ili Švedsku i sebi obezbediti život kakav ste oduvek sanjali.

Poslovi koji su u ponudi na našem portalu možete pretražiti klikom na link OVDE.
Izvor: bktwnews