Kako pronaći posao u Švajcarskoj?

Kada je u pitanju pristup švajcarskom tržištu rada, EU/EFTA građani su do nedavno bili skoro u potpunosti izjednačeni u pravima sa građanima zemlje domaćina kada je u pitanju bio posao u Švajcarskoj. Švajcarska je primenjivala izvesne kvote na broj izdatih dozvola za boravak i rad, a to se odnosilo iksljučivo na nove članice EU, tj. na gradjane Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Slovačke, Slovenije i Češke. Od ove godine primena kvota za radne dozvole je efektivna za sve državljane zemalja članica Evropske unije, budući da je prošao referendum koji je imao za cilj smanjenje dolaska stranih radnika u Švajcarsku. Samim tim postalo je teže naći posao u Švajcarskoj za strance, čak iako imate EU državljanstvo.

Kada su u pitanju radnici iz trećih zemalja, uključujući i građane Republike Srbije, njihova pozicija je i dalje mnogo lošija u odnosu na gradjane EU/EFTA, pošto posao u Švajcarskoj mogu dobiti samo visokokvalifikovani radnici. Ovo važi isključivo u slučaju da je poslodavac u poziciji da dokaže da nije mogao da nadje rednika za odredjeno radno mesto medju gradjanima Švajcarske, odnosno EU/EFTA. To u praksi ovako izgleda:

Da bi uspeo da realizuje ovakvo angažovanje poslodavac mora prethodno da oglasi poziciju kod Regionalne službe za zapošljavanje (RAV) kao i na EURES-u. Ukoliko ni posle toga ne može da nadje radnika, poslodavac dobija upitnik u kome treba da obrazloži zašto nije našao odgovarajućeg radnika. Pored toga on nadležnima treba da objasni i zašto potraga za radnikom preko na primer agencije za zapošljavanje, recruitera, web site-a, novina, nije bila uspešna. Kao dokaz mora da priloži kopije oglasa za radno mesto u novinama, ili potvrdu agencije za zapošljavanje. Poželjno bi bilo i da priloži listu prijavljenih kandidata pa za svakog pojedinačno obrazloži zašto ne ispunjava uslove radnog mesta. Šta više, u određenim sutuacijama regionalne vlasti mogu da traže poslodavcu da se dodatno potrudi kako bi našao radnika državljanina Švajcarske, odnosno EU/EFTA. U suprotnom poslodavac će dobiti odobrenje da potražni radnika van EU/EFTA.

Kao što vidite ovo je dosta komlikovana i dugotrajna procedura da biste dobili posao u Švajcarskoj. Pošto je poslodavac završi on je u obavezi da za radnika iz treće zemlje, pribavi radnu dozvolu. Kada uspete da pronadjete poslodavca koji je spreman da prodje kroz ovaj proces, računajte da je za finalizaciju Vašeg pravnog statusa u Švajcarskoj potrebno bar nekoliko meseci.

Ukoliko ste te sreće da je procedura za Vas uspešno okončana, odnosno da ste našli poslodavca koji želi baš Vas, može Vam koristiti brošura Federalne kancelarije za migracije i to na srpsko-hrvatskom jeziku za nove doseljenike u Švajcarsku. Brošuru možete skinuti na ovom linku.