Sve više Srba zainteresovano za posao na Malti

Posao na Malti? Do pre dve tri decenije, bez mnogo razmišljanja, bi smo zaključili da je neki pustolov, avanturista koji je već svašta probao, odlučio da okuša i potraži posao na Malti. Ta mala, mediteranska, ostrvska zemlja postajala je zanimljiva ljubiteljima turističkih putovanja, ali je odlazak i posao na Malti tek kasnije postao vrlo atraktivan za gradjane Srbije i okolnih zemalja.

Ekonomska i monetarna kriza, kao i nezaposlenost nisu poštedele razvijene evropske zemlje. Migracije radnika dobile su nove puteve, ka maje poznatim destinacijama. U drugoj polovini dvadesetog veka, a posebno posle pristupanja Evropskoj uniji, Maltu sve češće pohode radnici, u uverenju da je posao na Malti njihova prava šansa. Tako se procenjuje da je na Malti preko dvadeset hiljada radnika iz Srbije.

Zašto je posao na Malti posebno zanimljiv radnicima iz Srbije? Najpre, znatan broj onih koji rade neki posao na Malti ohrabruje i druge da tamo potraže svoju šansu. Tu su i druge prednosti, kao što je službeni engleski jezik, koji i oni sa skromnim znanjem razumeju, prostorna udaljenost je dva sata leta avionom, a formalno pravne procedure koje treba proći su, ipak, nešto jednostavnije nego u ostalim zemljama Evropske unije.

Oni koji bi da potraže posao na Malti,svakako, treba da znaju značajnije odredbe propisa koji regulišu položaj radnika i uslove rada. Na Malti ponuda poslova obuhvata, kako domaće, tako i internacionalne kompanije. Najmoćnije su one iz informatičkog sektora, farmaceutske industrije i one iz oblasti turističke privrede.

Za komercijalne, marketinške poslove, kao i one u maloprodajnim onjektima traži se znanje malteškog jezika, a za poslove u turizmu znanje više stranih jezika. Za ostale poslove znanje engleskog jezika je dovoljno.


Na Malti su najzastupljeniji ugovori o radu na neodredjeno vreme, a sve je više i ugovora na odredjeno vreme. Prema važećem zakonu, posle četvorogodišnjeg rada na odredjeno vreme, radnik treba da dobije ugovor na neodredjeno vreme. Probni rad na Malti traje šest meseci, osim kada se drugačije ugovori. Tokom prvog meseca probnog rada bilo koja strana može otkazati ugovor, bez obrazloženja.

Posao na Malti može se dobiti tek sa navršenih 16 godina. Radnici od 16 do 18 godina starosti (mladi radnici) ne mogu raditi duže od osam sati dnevno, niti mogu raditi noću.

Kako su migracije bile sve prisutnije, a sa njima i posao na Malti sve češće cilj stranih radnika, to je i potreba za sistemskim rešenjima i pomoći stranim radnicima u snalaženju i adaptaciji, bila sve izraženija. Zato želimo da ukažemo i uputimo one koji razmišljaju da potraže posao na Malti, da im pomoć može pružiti EURES, organizacija osnovana kao servis za pružanje pomoći pri zapošljavanju stranih radnika. Tu se mogu dobiti sve potrebne informacije o pravima radnika, socijalnom i penzijskom osiguranju, zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, uslovima rada, mogućnostima za obrazovanje, pohadjanju tečajeva, stanovanju i drugim potrebama.
Izvor: Sljaka